Hvordan ville vi brukt 100 000 norske kroner på Oslo Swap Meet?

Det er mange godsaker på Hodinkee for oss klokkegale entusiaster for tiden. Joda, den særs kjente og etterhvert etablerte merkevaren som Benjamin Clymer etablerte i 2008 i New York har som alltid noe godt lesestoff. Jeg vil ikke påstå at vi nå skal utkonkurrere dem, ei heller kopiere deres artikkel "How I'd Spend $100K", men når Klokkekanalens Tor Henrik Bruun utfordrer oss i Klokkeboken til å skrive en liggende sak, så takker vi ja takk - men velger å vri litt på tittel og tema til noe mer kjent og dagsaktuell.

Hvordan ville vi brukt 100 000 norske kroner på Oslo Swap meet?

Simen og Fredrik fra Klokkeboken

Denne artikkelen vil nok bære preg av at undertegnede var tilstede på Oslo Swap Meet (OSM) men allikevel ikke fikk anledning til å se alt. For å gjøre det enkelt har jeg dermed valgt å kjøre med en samling på 5 klokker.

La oss begynne med å trekke frem verdens raskeste klokke.

Il Tempo Gigante (Von Doren)

Som noen ville sagt før et løp “go big or go home”. Det er naturlig at vi legger oss i disse baner og trekker frem verdens raskeste klokke. 

Øyvind Asbjørnsen, selve Von Doren, har sammen med resten av teamet laget et ur som det ikke bare lukter svidd av, men med et design som får de fleste av oss til å stoppe opp og innlede samtalen om hva som er på håndleddet. Jeg mener at dette er presist hva klokker er ment til i 2023. Vi har telefon i lommen som viser tid, og selv om Il Tempo Gigante har andre ulike funksjoner som kronograf, så er det først og fremst evnen til å skape gode samtaler som kan vise seg å å være viktig. 

Men hva slags type klokke er dette?

Uten å gå alt for dypt ned i detaljene så får man en kronograf på 41 mm som trekker linjer tilbake til barndommen. Klokken har hentet sin inspirasjon fra Flåklypa og er limitert til 577 eksemplarer. Urverket som sitter under panseret på II Tempo Gigante er et La Joux-Perret Top Grade Caliber L112 automatisk urverk. En arbeidshest med en gangreserve på 60 timer. I tillegg tåler også uret noe vann med 50 meter vannresistens. Sannsynligvis er ikke dette nok til å bedrive hektisk vann-aktivitet i sommerhalvåret, men mer en god nok til å kjøre racerbilen i smoking for å plukke opp gjennomvåte barn i barnehagen på en regnfull høstdag.

Veiledende pris er cirka 32.000 kroner og klokken fås kjøpt med både sort - og brun skive.

Når vi snakker om vann-aktivitet og regnfulle dager, la oss bevege oss videre til segmentet dykkerklokker. 

Når det kommer til divere så er jeg veldig enkel. Jeg liker det a-tradisjonelle designet på dykkerklokker, og elsker å høre klikkelyden på bezelen. Klokken skal også være av litt størrelse og gjerne ikke for “her kommer jeg” i fargen, fordi jeg vet at dykkerklokken ofte er den som blir valgt til beater i de tusen hjem. Derfor har jeg valgt å gå bort fra storfavoritten Doxa, til et litt mindre kjent brand.

Diver Treudd/Trident limited edition (Celegin)

Vi skal til Sverige og nærmere bestemt Celegin. Et lite micro brand som produserte sine første klokker i januar 2021. De leverer ulike klokker som alle har en tydelig kobling til Sverige. Vi skal dog se nærmere på diveren, Treudd. Med sine 42,5 mm, blå dykkerbezel og sort skive så er dette et ur som oppfyller mine kriterier på en god måte. Jeg skal ikke dykke, men dersom jeg en dag skulle falle av danskebåten så er det godt å vite at klokken i hvert fall ville klart seg med sine 300 meter i vannresistens. Positivt er det også med en dato, som i utgangspunktet er en svært undervurdert funksjon og noe som jeg personlig ikke kunne leve uten. Bak den lukkende casebacken finner vi et Sellita SW200 automatisk urverk som har en gangreserve i underkant av 40 timer. Et solid og pålitelig verk som er direkte konkurrent til det populære ETA 2824 verket. Alt i alt, et ur som gjør jobben til en svært fornuftig pris.

Veiledende pris er cirka 8.000 kroner og klokken kommer med en blå skive.

Original SL (Radium)

Med et tydelig innslag av Sverige så må vi også ha noe helt norsk i klokkeboksen. Radium er et norsk klokkemerke som etterhvert er blitt godt kjent blant entusiaster. Midt på skiven så ser man gjerne Norge med store bokstaver. I tillegg, dersom en har et ekstra godt øye, vil en legge merke til at Swiss Made er byttet ut med “Oslo Prod”. Klokken i seg selv har en vakker samt tool watch- inspirert finish på 41mm med korte lugs og safirglass. Radium gjør seg også best på en skinnreim og har en urskive som er lettleselig. Kassen er produsert av norsk aluminium. Dette er en sportsklokke som vil være like naturlig på skogstur som under et skjorteerme. På innsiden av klokken sitter det oppdaterte automatiske urverket Sellita SW200-1, det er ikke norsk, men er dog en oppgradert versjon fra det tidligere nevnte urverket med samme navn.

Veilende pris er cirka 25.000 kroner og klokken fås kjøpt i ulike farger.

Riviera (Baume & Mercier)

Jeg skal ærlig innrømme. Jeg ble frelst av Baume & Mercier sin 2022-relansering av Rivera modellen med in-house urverket Baumatic, som tilbyr hele 120 timer gangreserve. (!) Et ur på 42mm som kan styles både ned og opp med et stort antall gummireimer. I tillegg leveres uret på lenke. At en kan se urverket og dato hjulet gjennom skiven er ekstremt tøft og ikke minst annerledes for hva som er typisk i moderne klokkeindustri. Dette er ikke en “skeleton”, men en blendende klokke med gjennomsiktig safirskive fra et sveitsisk merke med lange tradisjoner. Her oser det kvalitet og på et langt høyere prisnivå.

Veilende pris er cirka 40.000 kroner og klokken fås kjøpt med både sort- og blå skive.

Budsjettet er alt brukt opp etter 4 klokker, men en kan jo nesten ikke stoppe der. La oss ta en kikk på en stor snakkis innenfor dameklokker den siste tiden, nemlig Bruvik.

Fjord Lady (Bruvik)

Rune Bruvik, mannen bak Bruvik Timepieces har nylig lansert dameur med navnet Fjord. Designet er rent, størrelsen er god og kvaliteten er på topp. Klokken er 36 mm og leveres med et quartz urverk (batteridrevet urverk), og den er tilgjengelig med både skinnreim og lenke. I tillegg er klokken 200 meter vannresistent, med et litt gøyalt konsept, den er nemlig verdens første klokkemodell som har vann kapslet inn i baklokket. En morsom historie på fest!

Veilende pris er 14.000 kroner og klokken fås kjøpt i ulike farger.

Den Magiske Urmakeren (Klokkeboken)

Den magiske urmakeren (Klokkeboken)

En kan ikke bare handle til seg selv og fruen, spesielt ikke når man bruker så mye penger. På veien ut av OSM er det muligheter til å stifte bekjentskap til Georg og Guro i Den Magiske Urmakeren. I boken reiser våre to helter i tid ved hjelp av kjente klokkemodeller på jakt etter sin forsvunne pappa. Tidsaldrene de besøker er basert på hva slags klokke de bruker til å reise i tid med - blant annet treffer de på Santos når de står med Cartier Santos i hånden. Her er det muligheter for å lære, og ikke minst er boken fortryllende spennende å lese. Boken er videre fylt med klokkereferanser som vil være særs interessant for deg som høytleser, mens barna - de vil høre en historie hvor klokker bare spiller en viktig rolle.

Veiledende pris 499 kroner og fås kjøpt her i Klokkekanalen. Klikk her for å sjekke ut. 

Den magiske urmakeren

Et stykke over budsjett så vandrer man fornøyd ut av OSM. Dette er hva vi mener vil være den ultimate samlingen etter besøket. Er du enig? 

Flere innlegg