• Tor Henrik Bruun

Hva er en Tourbillon?

Oppdatert: 19. des. 2020


Tourbillon klokke
Tourbillon-klokke fra Aventi.

For nybegynnere er klokkeverden en mystisk og litt forvirrende verden å navigere seg gjennom. Det finnes utrolig mange ord og uttrykk som er vanskelig å forstå seg på, og i denne artikkelen ønsker vi å forklare mer om hva begrepet Tourbillon betyr og hvordan en Tourbillon fungerer.


Om din indre "klokkesamler" nettopp har våknet, eller om du bare har lyst til å lære mer om hvordan en Tourbillon-funksjon virker, så er denne artikkelen midt i blinken for deg. Her vil vi ta for oss historien bak mekanismen og hvordan den påvirker et urverk.


Slik startet det hele

Hva er en tourbillon?
Klassisk lommeur.

Det første lommeuret ble oppfunnet av Peter Henlein i 1510 i byen Nürnberg, Tyskland. Lommeurene hadde ofte en tendens til å være upresise på grunn av tyngdekraft. Lommeuret ble naturligvis benyttet i to typiske stillinger, enten vertikalt i lommen, eller liggende horisontalt på et bord. Dette påvirket gangreserven og nøyaktigheten i urverket.


Den franske urmakeren Abraham-Louis Brequet ønsket derfor å finne en løsning på dette problemet, noe han begynte med i 1795. Han utviklet derfor en mekanisme som kunne bekjempe tyngdekraften, nemlig Tourbillon. Abraham-Louis tok patent på denne kompliserte funksjonen i 1801, og den er svært populær den dag i dag.


Slik fungerer en Tourbillon


Tourbillon-komplikasjon er, som navnet kanskje tilsier en svært komplisert funksjon. Kort forklart; funksjonen består av et balansehjul og en spiral som er plassert i et lite bur som skilles fra de andre delene av urverket. Buret vil da rotere rundt sin egen akse slik at hver del av balansehjulet tar sin tur i å jobbe hardest, og på den måten fjerner påvirkningen av tyngdekraften.


Moderne Tourbillon-klokker består ofte av mer enn 70 komponenter og det kan derfor ta svært lang tid å lage en slik klokke.


Burde jeg kjøpe en Tourbillon-klokke?


Det store spørsmålet mange klokkesamlere stiller seg er; "Burde jeg kjøpe en klokke med Tourbillon-funksjon?" Vel, her er det mange faktorer du burde ta hensyn til. Det første du burde bite deg merke i er at Tourbillon-funksjonen ble skapt for lommeur som i all hovedsak befant seg i to posisjoner til enhver tid. For nåtidens armbåndsur har denne funksjonen lite å si for nøyaktigheten, ettersom mekaniske og automatiske klokker er i bevegelse store deler av tiden når de tas i bruk.


I og med at prosessen bak det å produsere en Tourbillon tar lang tid, og i tillegg er en svært kompleks operasjon - så koster de fleste klokkene med Tourbillon-funksjon mye penger.


Denne modellen fra Glashütte kostet for et par år siden 1017500 kroner, og de nyere modellene fra klokkeprodusenten ligger hovedsakelig i samme prisklasse.

Tourbillon klokke fra Glashütte
Glashütte original Panomatic Lunar Tourbillon.

Du finner dog heldigvis også "billige" Tourbillon-klokker som ser fantastiske ut, et godt eksempel på dette er Aventi A-10 som du kan få kjøpt til under 40 000 kr. Du kan lese vår omtale av klokkene fra Aventi her.

Tourbillon-funksjonen er for svært interesserte klokkesamlere, og ikke minst klokkeentusiaster med mye penger - selv om man får kjøpt billigere versjoner. En slik klokke vil gi deg en følelse av å ha noe eksklusivt på armen, samt å ha noe unikt som veldig få andre har.


Om det er verdt pengene er selvfølgelig en subjektiv sak. Det er en stor forskjell på behovet for å ha en slik funksjon i et lommeur i 1795, vis a vis i dag med et mekanisk armbåndsur. Lommeurene lå for det meste stille, mens dagens klokker som regel alltid er i bevegelse når de tas i bruk - dette gjør armbåndsurene i dag svært nøyaktige. Det er dog veldig imponerende at klokkemakere fortsatt prøver å videreutvikle funksjonen, og vi bøyer oss i støvet for disse flinke håndverkerne.


Over og ut fra KlokkeKanalen.